» » Profiel
 
Profiel
Geboortedatum: °05 december 1985
Nationaliteit:
Lengte: 1,77 m
Gewicht: 63 kg.
Woonplaats: Ingelmunster
Prof sedert: 2007
Teams:
  • 2015 - 2016: Etixx - Quick.Step
  • 2013 - 2014: Omega Pharma - Quick.Step
  • 2012: Lotto - Belisol
  • 2008 - 2011: La Française des Jeux
  • 2007: Discovery Channel
  • 2004 - 2006: Beveren 2000
  • 2003: Sweet Paradise - Quick.Step
  • 2001 - 2002: Mez Team Belgium
  • 1997 - 2000: Molenspurters Meulebeke
   
» » Biografie

De naam 'Meersman' klinkt al jaren zoals een klok in het wielerpeloton. Het begon al in de jaren '40 met grootvader Maurice Meersman, gevolgd door zijn zoon Luc, die in '83 prof werd bij Splendor-Euroshop.

Vader Luc zou vier jaar vertoeven in het profpeloton, doch moest uiteindelijk door gezondheidsredenen de handdoek in de ring gooien. Geen probleem echter, Luc en mama Nadine Hoste zetten met Gianni (°05/12/1985) en Luïgi (°30/03/1988), twee koersende zoons op de wereld !

Gianni kreeg voor zijn plechtige communie een koersfietsje van opa en was meteen verkocht aan het stalen ros. De naam ‘Meersman’ zat meteen opnieuw in het peloton en de kleine Gianni toonde meteen wat hij in zijn mars had ! Hij maakte meteen het mooie weer bij de aspiranten, waar hij aangesloten was bij de Meulebeekse Molenspurters. Hij behaalde als tweedejaars aspirant één overwinning.

Hij zette de tendens door bij de nieuwelingen, als eerstejaars won hij afgescheiden de wedstrijd in Ronse waar de renners 7 maal de Kruisberg opmoesten. Hij werd eveneens Kampioen van Vlaanderen te Kachtem. Hij won in dit jaar twee maal.

Zilver op het West-Vlaams kampioenschapKampioen van Vlaanderen te Kachtem
Zilver op het West-Vlaams kamp.            Kampioen van Vlaanderen te Kachtem

Als tweedejaars mocht hij de stap zetten naar de beste jeugdploeg van het land, het Mez Team Belgium. Gianni was veelzijdig en was zowel succesvol op de baan als de weg. Hij werd Belgisch kampioen op de baan in de discipline “omnium” en won op de weg de loodzware klassieker Polleur-Stoumont-Polleur.

Belgisch kampioen op de baan 2001
Belgische omniumkampioen op de baan - nieuwelingen 2001

In 2002 werd de stap gezet naar de juniores, waar Gianni iedereen met verstomming sloeg. Hij werd geselecteerd voor zowel het W.K. op de weg in Zolder, als het W.K. op de baan in Melbourne! Hij werd opnieuw Belgisch kampioen op de piste in de achtervolging en deed er o.a. nog een schitterende 2de plaats in de Alpenklassieker bovenop! Hij behaalde eveneens een zilveren medaille op het Belgisch Kampioenschap tijdrijden. Dat jaar behaalde hij vier overwinningen op de weg.

Wereldkampioenschap Zolder 2002
4 Mez Team renners voor het wereldkampioenschap te Zolder met Johan Museeuw
Jürgen Roelandts - Bert De Backer - Nic Ingels - Gianni

Na het heengaan van het Mez Team trok Gianni naar Sweet Paradise – Quick.Step, waar hij zes maal met de bloemen mocht zwaaien. Met grote klasse won hij o.a. de tijdrit in de Heuvellandtweedaagse. Gianni bracht tijdens de slotetappe de Nederlandse eindwinnaar Kai Reus enkele mokerslagen toe, doch uiteindelijk bleef de latere wereldkampioen Gianni luttele seconden voor.

Tijdritwinst 2-daagse van het Heuvelland
Tijdritwinst 2-daagse van het Heuvelland

West-Vlaams kampioen tijdrijden als eerstejaarsbelofteOver naar de beloften dan, waar Gianni de kleuren van Beveren 2000 vertegenwoordigde. Als neobelofte schreef hij meteen de loodzware Circuit de Wallonie bij op zijn palmares. Hij boekte drie overwinningen in zijn eerste jaar.


West-Vlaams kampioen tijdrijden als eerstejaarsbelofte

 

 

 

 

In het tweede seizoen behaalde hij zes overwinningen waaronder een rit in de Tour de l’Isard en maar liefst drie ritten in de Ronde van Namen, waarin hij domineerde en eveneens de eindzege behaalde. Daarnaast behaalde hij nog een hele reeks dichte ereplaatsen in alle grote wedstrijden. Gianni werd ook terecht geselecteerd voor het W.K. te Madrid, waar hij schitterend als zevende werd afgevlagd.

Outstanding in de Ronde van Namen 2005
Outstanding in de Ronde van Namen 2005

Wereldkampioenschap te Madrid 2005
Selectie voor het wereldkampioenschap te Madrid
Gianni - Pieter Jacobs - Nic Ingels - Greg Van Avermaet - Evert Verbist

Op het einde van dit seizoen mocht Gianni reeds een profcontract ondertekenen ! Hij zou nog één jaartje bij de beloften blijven, doch werd voor 2007 reeds ingelijfd bij topploeg Discovery Channel !!!

Zijn laatste beloftenjaar bracht Gianni acht overwinningen op waaronder opnieuw een rit in de ronde van Namen, de interclub in Pittem en een rit in de Tour de l’Oise. Hij kan dus met vertrouwen aan de slag bij de profs. Hij zal er bij Discovery Channel rijden onder de vleugels van Johan Bruyneel en Dirk Demol en aan de zijde van o.a. Ivan Basso en George Hincapie…

Opnieuw ritwinst in de Ronde van Namen
Opnieuw ritwinst in de Ronde van Namen

2007 - Prof bij Discovery Channel !
2007 - Prof bij Discovery Channel !

En Gianni maakte een start om in te kaderen bij de profs ! Het seizoen was amper 2 maanden oud toen hij in de Ronde van Georgia op een indrukwekkende manier zijn eerste seizoenszege pakte ! Zijn ganse debuutjaar bleef hij acteren op hoog niveau en finishte o.a. nog prachtig 7de in het eindklassement van de Ronde van België. Het orgelpunt moest echter nog volgen, in een sterkbezette Ronde van Oostenrijk pakte Gianni zijn tweede seizoenszege, werd 3de in de voorlaatste etappe, 10de in de openingsrit en finishte op dezelfde plaats in de afsluitende tijdrit ! Meteen goed voor een prachtige 12de plaats in het eindklassement.


Amper 2 maand prof en schitterend ritwinnaar in de Ronde van Georgia !


Beresterk in de Ronde van Oostenrijk

In 2008 zette Gianni de stap naar Française des Jeux en beloonde zijn nieuwe werkgever meteen met een 2de plaats in de Ster van Bessèges. Gianni reed een regelmatig seizoen met heel wat top10-plaatsen en pakte in de Tour de Wallonie zijn eerste seizoenzege. Spijtig genoeg kreeg Gianni meer en meer af rekenen met blessures, waarbij zijn rug hem bijzonder veel zorgen baarde. Hij moest meermaals aan de kant en zou vervroegd in de Vuelta het seizoen beëindigen.


Ritwinst in de Tour de Wallonie

2009 begon bijzonder hoopvol met een sterk Belgisch openingsweekend en een 11de plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne. Zijn rugproblemen bleven echter de kop opsteken en zorgden ervoor dat grote prestaties uitgesloten waren. Ook in 2010 bleef zijn rug de grote spelbreker en pas nadat Gianni te rade ging bij de Belgische chiropractor Jean-Pierre Meersseman in het Milan-lab van AC Milaan kon de oorzaak aangepast worden. Na onderzoek werd vastgesteld dat de kaak van Gianni niet precies op elkaar staat en werd besloten om een mondstukje te maken hiervoor. In de tweede seizoenshelft bleef de pijn dan ook achterwege en beëindigde Gianni op een knappe manier de Vuelta.

BK Leuven 2010

In het seizoen 2011 reed Gianni voor het 4e jaar op rij bij Française des Jeux. Hij reed er een sterk voorjaar met vooral in de wedstrijden van de Coupe de France enkele dichte ereplaatsen. Hij won een rit en het eindklassement in Circuit des Ardennes. In de zomer veroverde hij zilver op het BK en mocht hierdoor deelnemen aan de Tour de France. Vooral op het einde van deze rittenwedstrijd kon hij zich enkele keren in de kijker fietsen. Het leverde hem een contract op bij RadioShack maar na de fusie van die ploeg met Team Leopard besliste Gianni om voor het Belgische project van Lotto-Belisol te gaan. Hij heeft er een contract van 2 jaar.

Alpe d'Huez tijdens de voorlaatste rit in de Tour 2011

In 2012 reed hij voor het eerst in zijn carrière in Belgische loondienst. Hij behaalde voor Lotto-Belisol twee overwinningen. Een eerste maal mocht hij de handen in de lucht steken in de Ronde van de Algarve en kort daarna won hij zijn eerste World Tour overwinning in Parijs-Nice. Hij behaalde 19 top 10 plaatsen waaronder een derde plaats in de WT wedstrijd Classica San Sebastian. Hij eindigde als 2e in de eindstand van de Ronde van Wallonië op 2 seconden van de winnaar. In oktober reed hij in dienst van Philippe Gilbert het WK in Valkenburg.

Toen bleek dat Lotto-Belisol even geen WT ploeg zou zijn in 2013, maakte Gianni de transfer naar de andere Belgische top ploeg Omega-Pharma Quick-Step. Zijn contract werd onmiddellijk verbroken. Hierdoor verscheen hij voor het eerst in de kleren van zijn nieuwe sponsor op de Gentse 6daagse waar hij een achtervolging reed tegen wereldkampioen Philippe Gilbert.


Etappewinst in Parijs-Nice


Wereldkampioenschap in Valkenburg


Achtervolging tegen wereldkampioen Philippe Gilbert

In het seizoen 2013 reed Gianni voor het eest in loondienst van Omega-Pharma Quick-Step. Begin maart boekte hij reeds 2 overwinningen in de World Tour Ronde van Catalonië. Hij behaalde nog twee zeges in de maand april in de Ronde van Romandië, eveneens World Tour.


2013 - Vier overwinningen in de World Tour !

Dat hij goed op dreef was bewees hij door in het Criterium du Dauphiné de puntentrui te behalen, dit dankzij zijn regelmaat in de sprinten.


Puntentrui in de Dauphiné

Zijn volgende doel was het BK in La Roche. Na een verkenning wist hij dat het zware parcours tot zijn mogelijkheden behoorde. Hij moest in het kletsnatte Kampioenschap slechts in 1 renner zijn meerdere herkennen. Hierdoor behaalde hij zilver.


Zilver op het B.K. te La Roche

Na een rustperiode kwam hij terug in competitie in de Franse Tour de ‘l Ain, waar hij de overwinning in de proloog behaalde. Vanaf dan stond alles in het teken van de Ronde van Spanje. Hij behaalde er enkele ereplaatsen maar een ritoverwinning zat er niet in.

Door zijn goeie conditie, zijn overwinningen en zijn vele ereplaatsen werd hij ook dit jaar geselecteerd voor het WK in Firenze. 5 dagen voor die wedstrijd werd hij echter ziek waardoor hij zijn plaats moest afstaan. Het betekende meteen het einde van een superseizoen, met 4 overwinningen in de World Tour, de groene trui in de Dauphiné, de proloogwinst in de Tour de ‘l Ain en maar liefst 31 top 10 plaatsen ! 

Ook in 2014 reed Gianni voor het team Omega Pharma – Quick Step.

Hij begon het seizoen met reeds in februari een overwinning in de Trofeo Mallorca. Een week later begon hij aan Parijs – Nice met een schitterende conditie. In de eerste rit eindigde hij in een massasprint op de 3e plaats. Maar de dag erna eindigde de wedstrijd in mineur. Gianni kwam met nog 10 km te gaan zwaar ten val en moest de rittenkoers verlaten met enkele gebroken ribben en 6 breuken van de dwarsuitsteeksels van de ruggengraat. Hierdoor was hij 6 weken niet in competitie.

Hij behaalde daarna nog 4 overwinningen waaronder het eindklassement in de Tour de Wallonie.

Eindzege Tour de Wallonie
Eindzege Tour de Wallonie

Ritzege Tour de Wallonie
Ritzege Tour de Wallonie

Hij eindigde 18 keer in de eerste 3 en 26 keer in de eerste 10. Hij tekende een nieuw contract van 2 jaar bij Etixx – Quick Step.

In 2015 kende Gianni een heel goeie start van het seizoen. Hij won reeds in januari in Australië de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Ook in de Ronde van de Algarve mocht hij het zegegebaar maken. Enkele weken later was hij de snelste in de Handzame Classic.

In de wedstrijden die hij aangestipt had kon hij niet echt meestrijden voor de overwinning. In de Giro hoopte hij op goeie resultaten maar hij moest er reeds na 3 dagen stoppen door een valpartij. Daarna sukkelde hij weer met de rug en kon hij niet presteren wat hij gehoopt had. In het najaar waren de rugproblemen, dankzij een nieuwe “bite” terug verleden tijd. Hij kon zich meerdere malen dienstig maken voor zijn ploegmaats.

Etixx - Quick.Step

» » Follow Gianni on Twitter !
 
 
» » Volgende wedstrijd
Nog niet bekend